Иван Џепароски

Иван Џепарсоки (1958), д-р. Философ, културен теоретичар, поет и преведувач. 
Дипломирал на Филозофскиот факултет во Скопје, каде се здобил со магистерска и со докторска титула. Автор на осум книги од областа на естетиката и културната теорија за кои е награден со наградата „Млад борец“ (1984) и „Димитар Митрев“ (1993). Работи на истиот факултет како професор по Естетика и културна теорија. Во моментов е претстедател на институтот за фикософија, а беше поранешен секретар на Македонскиот П.Е.Н. Центар. Исто така преведува (В.Блејк, Ј.Бродски, Џ.Џојс,Д.Хјум,Е.Бурк). Му беше доделена наградата „Григор Прличев“ (1993). НЕговата поезија и делк од неговите есеи се преведени на повеќе јазици. 
Книги: Арго плови по Аксиос (1984), Во потрага по изгубената целина (1993), Уметничко дело, Од онаа страна на системот (2000), Философски приказни (2001), Младото, светото и уметаноста (коавтор), 2003, Естетика на драмата (прир.), 2003, Убавото и уметноста (прир.),2005. 
Збирки поезија: Слики на изложба,1989, Еклоги,1992,Песни, 1998.

Прикажи # 
Наслов Created Date Посети
ЗА ВОЗВИШЕНИОТ ДУХ НА СВЕТА СОФИЈА 23 Април 2013 17727
ГЛОКАЛНОСТА НА ЧИНГО 23 Април 2013 13563
БЛИСКИ СРЕДБИ ОД СЕДМИ ВИД 23 Април 2013 15342
ПОЕЗИЈАТА И МАС-МЕДИУМИТЕ 23 Април 2013 18304