Жан-Пјер Вернан

Жан-Пјер Вернан (1914), Почесен професор на Collège de France, оснивач на Центарот за компаративни истражувања на античките општества. Автор е на многубројни книги и студии, помеѓу кои најзначајни се: Потеклото на грчката мисла (1962), Митот и мислата кај Грците (огледи од историска психологија, 1963), Мит и општество во стара Грција (1974), Смртта и мртвите во античките општества (1982), како и Митот и трагедијата во стара Грција (1972) и Едип и неговите митови (1988), во коавторство со Пјер Видал-Наке и Во окото на огледалото (1997), во коавторство со Франсоаз Фронтизи.

Прикажи # 
Наслов Created Date Посети
ЕДИП БЕЗ КОМПЛЕКСИ 23 Април 2013 22099